Mok - Symptomen en oorzaken

Gepubliceerd op 21 januari 2022 om 16:47

Mok - Symptomen en oorzaken

Zeer waarschijnlijk krijg je ooit te maken met mok bij je paard of pony. Die irritante korstjes veelal in de kootholte. Maar wat is nu eigenlijk mok en wat kan je ertegen doen?

Mok wordt over het algemeen gebruikt om ontstekingsachtige huidirritatie te beschrijven in de kootholtes. Soms zijn het alleen korstjes, maar het kan nat zijn en stinken. Paarden kunnen er behoorlijk last van hebben. Het kan jeuk veroorzaken, het been wordt dik en een paard kan kreupel gaan lopen. Als het hoger dan de kootholtes ziet, dan noemen ze het ook wel rasp.

 

Mok behandelen is best een uitdaging. Mok kan namelijk verschillende oorzaken hebben daardoor is de oplossing nog niet zo heel erg eenvoudig. Welke oorzaken zijn er dan?

Externe factoren zijn onder meer:

 • Gebrek aan stal- en weidehygiëne
 • Aanhoudende nattigheid
 • Gebrek aan of overdreven verzorging, Huidschimmels of bacteriën
 • Mijten en andere parasieten
 • Te veel zonlicht

 

Interne factoren zijn onder meer:

 • Een verzwakt immuunsysteem, meestal geassocieerd met een onbalans van het
             darmstelsel
 • Genetische componenten, zoals een ongepigmenteerde huid
 • Psychologische factoren, zoals stress en uitputting
 • Tekort aan voedingsstoffen

 

Tips en tricks

Allerlei smeerseltjes zullen zeker bijdragen aan de genezing. Wij zijn groot fan van de HorseFlex Tea Tree Avocado Oil. Niet alleen goed voor mok, maar voor allerlei andere huid-gerelateerde problemen. Wat ons betreft een must voor in de EHBO doos.

Maar je moet ook zeker kijken naar het interne proces. Is de voeding wel goed voor je paard en kan je misschien wel met kruiden en supplementen jouw paard ondersteunen?

Allereerst is het van belang dat je “eenvoudig” voert, dus niet allerlei soorten voer door elkaar heen en ook niet steeds wisselen in voer. Je wilt graag de darmen rustig houden. Ook kan het helpen om het zetmeel en de eiwitten in het voer te beperken. Naast het voer kunnen bijvoorbeeld St. Hippolyt Hesta Plus Zink , Horseflex MSM, KeyFlow Feeds Pink Mash en HorseFlex Rozenbottel helpen. Ook het voeren van MediGuard Lijnzaadolie, maïskiemen en zonnebloemolie heeft zijn waarde bewezen.

 

Als jullie vragen hebben over mok, neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord en kunnen samen met jou kijken waarmee we jouw paard kunnen ondersteunen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.